27 Σεπτεμβρίου 2017

5η ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ «ΤΑΜΣ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ»




Το Σάββατο 17.06.2017 και την Κυριακή 18.06.2017, διεξήχθη από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εθελοντών Εφέδρων Ενόπλων δυνάμεων (ΠΟΕΕΦΕΔ) η 5η διασυλλογική άσκηση με την ονομασία «ΤΑΜΣ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ».






Η Διασυλλογική αυτή άσκηση που διεξάγεται σε σταθερή βάση από το 2011, έδωσε την ευκαιρία σε 70 και πλέον Εθελοντές Εφέδρους από Αττική, Κορινθία, Εύβοια, Μεσσηνία και Αγρίνιο να γνωριστούν μεταξύ τους και να ενταχθούν σε μεικτά περίπολα τα οποία έλαβαν «αποστολές» και αξιολογήθηκαν πάνω σε επιχειρησιακά αντικείμενα όπως Υπαίθρια στρατοπεδία λόχου, κατασκευή θέσεων μάχης - Έκδοση Διαταγής Περιπόλου, Ατομική και Ομαδική Τακτική, ΕΑΑ Περιπόλου, ΣΕΑΕ / CQB σε αστικό περιβάλλον, αντιμετώπιση ενέδρας, πρώτες βοήθειες Μάχης, μεταφορά τραυματία και κλήση αεροδιακομιδής καθώς και ευκαιριακό σημείο ελέγχου (check point) πάνω σε ορεινό δρομολόγιο.




Σύμφωνα με το σενάριο της ασκήσεως και στα πλαίσια μίας «γενικότερης κρίσης» στην Ελληνική παραμεθόριο, το «ορεινό χωριό Λούτσα» είχε προληπτικά εκκενωθεί λόγω κρουσμάτων τρομοκρατίας και εκφοβισμού από άτακτες ομάδες ανορθόδοξου πολέμου. Υπό αυτές τις συνθήκες επιστρατεύτηκαν Εθελοντές Έφεδροι και εντάχθηκαν ως Λόχος αναγνωρίσεως σε Τάγμα Εθνοφυλακής, προκειμένου να διεξάγουν περιπολίες Ασφαλείας και επιτήρησης στην ευρύτερη ορεινή περιοχή.



Προς το τέλος της ασκήσεως και λίγο πριν ξημερώσει οι Εθελοντές Έφεδροι διεξήγαν την επιχείρηση "ΡΟΜΦΑΙΑ". Μία συντονισμένη νυχτερινή επίθεση λόχου υπό συνθήκες έντονης βροχόπτωσης η οποία πέτυχε τον πλήρη αιφνιδιασμό της «αντίπαλης δύναμης» και ανακατέλαβε επιτυχώς τον ορεινό οικισμό ώστε να αποδοθεί και πάλι στους κατοίκους του.



Την Άσκηση διοργάνωσαν υπο την αιγίδα της ΠΟΕΕΦΕΔ, οι σύλλογοι ΣΣΑΕ, ΛΕΦΕΔ Αττικής, ΣΕΕΔΑ, ΠΕΝΕΦΥΟ , ενώ έλαβαν μέρος και οι σύλλογοι ΛΕΦΕΔ Ευβοίας, ΑΣΕΕΔ Αγρινίου , ΕΤΕΕΔ Κορινθίας, και η νεοσύστατη Ομάδα Εθελοντών Εφέδρων Μεσσηνίας.



Ως διοργανωτές θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους τους Εθελοντές Εφέδρους που έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό και αν και άγνωστοι μεταξύ αγνώστων λειτούργησαν με επαγγελματισμό και υποδειγματική πειθαρχία ως το τέλος χωρίς να υπολογίσουν τις αντίξοες καιρικές και επιχειρησιακές συνθήκες Η ΤΑΜΣ "ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ" αφιερώνεται εις μνήμη του, ΤΑΞΙΑΡΧΟΥ Ε.Α ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ, τελευταίου Στρατοπεδάρχη της ΕΛΔΥΚ κατά των ηρωικό αγώνα ενάντια στον ΑΤΤΙΛΑ 2.