24 Ιουλίου 2014

Σχολείο Διασώστη Ποταμού


Στο πλαίσιο της συνεχούς εκπαίδευσης των μελών μας, το Σαββατοκύριακο 15-16 Μαρτίου 2014, έμπειρο
μέλος της ΛΕΦΕΔ Αττικής, παρακολούθησε το πρώτομέρος της Σχολής Nαυαγοσώστη Ποταμού-Διασώστη Ποταμού, που διοργανώνει το Alpin Club στον ποταμό Εύηνο, στην ορεινή Ναυπακτία.


Σκοπός αυτού του σχολείου, που είναι χωρισμένο σε δύο μέρη και διεξάγεται σε δύο διαφορετικά Σαββατοκύριακα, είναι η εκπαίδευση σχετικά με την ασφάλεια και την προστασία μέσα στο ποτάμι.
Το μέλος μας, που συμμετείχε, είναι ήδη κάτοχος των διπλωμάτων Ναυαγοσώστη Ακτής και Ναυαγοσώστη Πισίνας (Επόπτης Ασφαλείας).


Τη πρώτη μέρα, το πρόγραμμα της εκπαίδευσης περιλάμβανε κατάβαση ποταμού με φουσκωτή βάρκα.
Κατά τη διάρκεια της διαδρομής, η οποία είχε μήκος περίπου 10 χιλιόμετρα, τόσο το μέλος μας όσο και όλοι οι άλλοι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να δουν, εκτός από τα φυσικά τοπία και τα περάσματα όπου τα γυναικόπαιδα των Ελεύθερων Πολιορκημένων διέφυγαν από τους Τούρκους.
Η κατάβαση κατέληξε με πέρασμα μέσα από την τεχνητή ολυμπιακή πίστα καγιάκ, όπου εκεί ανέβηκε ο βαθμός δυσκολίας.



Σύμφωνα με το σύστημα αξιολόγησης της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ράφτινγκ, ο ποταμός Εύηνος έχει βαθμό δυσκολίας 2 και τεχνητά 3 στην πίστα, με τον ανώτερο να είναι το 6, στη σχετική κλίμακα.
Η κλίμακα αυτή διαμορφώνεται ανάλογα με τα φυσικά χαρακτηριστικά του ποταμού, όπως ο όγκος και το βάθος του νερού, η μορφολογία της όχθης και της κοίτης, η κλίση του εδάφους και τα εμπόδια.
 

Στη συνέχεια, διδάχτηκαν τεχνικές κολύμβησης και τεχνικές εισόδου σε ποτάμι. Η εκπαίδευση του Σαββάτου ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα με θεωρητικό μάθημα.
Την επομένη το πρόγραμμα συνεχίστηκε, με βασικό αντικείμενο τον χειρισμό του σχοινιού ρίψης-διάσωσης και τις τεχνικές διάσωσης.
Η πρακτική ήταν ιδιαίτερα επίπονη, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες και η συνεχή κίνηση του νερού δυσκόλευαν την εκπαίδευση.
 

Με αυτό τον τρόπο ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος του σχολείου, κατά τη διάρκεια του οποίου αποκτήθηκαν γνώσεις βασικού επιπέδου στην ασφάλεια και στη διάσωση.
 

Οι εμπειρίες και οι γνώσεις ήταν πολλές και ενδιαφέρουσες και αναμένετε η διεξαγωγή του δεύτερου μέρους, για να ολοκληρωθεί η εκπαίδευση και να αποκτηθεί το ανάλογο πιστοποιητικό.