15 Δεκεμβρίου 2014

ΤΑΜΣ ΠΗΓΑΣΟΣ 2014


Τη Κυριακή 14 Δεκεμβρίου οι ΛΕΦΕΔ Αττικής και ΛΕΦΕΔ Ευβοίας συνδιοργάνωσαν την ΤΑΜΣ ΠΗΓΑΣΟΣ με
κύριο αντικείμενο τις αεραποβατικές και αντιαντάρτικες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με το σενάριο:
Άτακτοι με βαρύ οπλισμό λυμαίνονται τα χωριά παράλληλα τον συνόρων.
Ενώ ταυτόχρονα εκφοβίζουν και εκδιώκουν των εναπομείναντα πληθυσμό.
Πριν κάποιες ώρες υπήρξε αναφορά μέσω κινητού από κάτοικο της περιοχής ότι ομάδα δέκα ατόμων περίπου κατέλαβε και εξόντωσε τους λίγους κατοίκους του χωριού του και ότι αυτός έχει διαφύγει σε παρακείμενο βουνό. Η επικοινωνία μαζί του έχει διακοπεί για άγνωστο λόγο. Λόγω του δύσβατου της περιοχής,  του κατεστραμμένου οδικού δικτύου από θεομηνία που έπληξε την περιοχή προ ημερών, αλλά και της βαρύτητας του επεισοδίου, αποφασίστηκε από τα αρμόδια όργανα, γνωρίζοντας τη τελευταία θέση εκπομπής του κινητού, να μεταβεί διμοιρία οπλιτών με μεταγωγικό ελικόπτερο, συνοδευόμενο από δύο επιθετικά ελικόπτερα ώστε να διαπιστώσουν την ορθότητα των αναφερόμενων, την εύρεση και βοήθεια του πολίτη και τη μεταφορά του σε ασφαλές σημείο. Και σε δεύτερη φάση, αν κριθεί αναγκαίο από το στρατηγικό επιτελείο, την απομάκρυνση, εξουδετέρωση ή σύλληψη των ατάκτων κακοποιών από το χωριό μέχρι να έρθουν οδικώς ενισχύσεις.



Αρχικά τα μέλη της ΛΕΦΕΔ εκπαιδεύτηκαν θεωρητικά σε βασικές αρχές των αερομεταφερόμενων επιχειρήσεων, στη συνέχεια εκπαιδεύτηκαν στη σωστή είσοδο και έξοδο από ελικόπτερα UH-1H, NH-90 και CH-47 Chinook. Μεγάλη έμφαση δόθηκε στην σωστή προσέγγιση προς το ελικόπτερο, στη τοποθέτηση των οπλιτών, στη σωστή τοποθέτηση του οπλισμού, των σακιδίων και τέλος στην σωστή έξοδο από το ελικόπτερο. Επίσης δόθηκαν οδηγίες για την σωστή προετοιμασία ζώνης προσγείωσης ελικοπτέρου.



Μετά το πρακτικό η Διμοιρία ετοιμάστηκε και αφέθηκε σε συγκεκριμένο χώρο από όπου έπρεπε να κινηθεί τακτικά, να εντοπίσει το φίλιο βοσκό της περιοχής και να συλλέξει πληροφορίες τόσο από αυτόν όσο και από τη παρακολούθηση του χωριού και να τις αναφέρει στο αρχηγείο. Στη συνέχεια κατόπιν της διαταγής που έλαβε, ξεκίνησε τη προσέγγιση στο χωριό με σκοπό την σύλληψη ή την εξουδετέρωση του εχθρού (στο οποίο υπήρξε ισχυρή δύναμη), την εύρεση τυχόν κατοίκων και την μετέπειτα ασφάλιση του χωριού μέχρι την άφιξη των ενισχύσεων. 



Η άσκηση έληξε με επιτυχία και ακολούθησε η καθιερωμένη απενημέρωση με σκοπό να επισημανθούν λάθη και παραλήψεις ώστε να βελτιωθούμε και να υπάρξουν ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.


Ευχαριστούμε το κλιμάκιο του Ερυθρού Σταυρού που μας αφιέρωσε το πολύτιμο χρόνο του με το να είναι παρόντες ώστε να μας βοηθήσουν σε περίπτωση ατυχήματος.
Καθώς και όλους τους έφεδρους που διαθέτουν το χρόνο τους για να συμμετέχουν στις εκπαιδεύσεις – ασκήσεις, με σκοπό τη βελτίωση τους, όπως και το πιλότο του NissanH-90 που χρησιμοποιήθηκε ως ελικόπτερο.


Η εκπαίδευση συνεχίζεται...