17 Μαρτίου 2016

ΤΑΜΣ "ΚΩΝ. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ 2016"


Το διήμερο 27.02.2016 – 28.02.2016 διεξήχθη η ΤΑΜΣ «ΚΩΝ/ΝΟΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ 2016» με συμμετοχή
μελών των: ΠΕΝΕΦΥΟ, ΛΕΦΕΔ Αττικής, ΑΣΣΕΔ Αγρινίου, ΠΕΝΕΦΥΟ Ιωαννίνων.


Η ΤΑΜΣ «ΚΩΝ/ΝΟΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ» είναι η καθιερωμένη ετήσια άσκηση της Π.ΕΝ.ΕΦ.Υ.Ο ενταγμένη στο επιχειρησιακό – εκπαιδευτικό δόγμα της, για το οποίο είναι ενήμερη η φυσική μας ηγεσία.




Στόχος της ΤΑΜΣ ήταν να αξιολογήσει - αναδείξει τον θεσμό και τις δυνατότητες των Εθελοντών Εφέδρων Υψηλής Ετοιμότητας (ΕΘ.ΕΦ.Υ.ΕΣ) και ειδικότερα:
- την ικανότητα ταχείας προσέλευσης των ΕΘ.ΕΦ.Υ.ΕΣ, κατόπιν κλήσης τους
- την αρτιότητα του ατομικού εξοπλισμού τους
- την ικανότητά τους για άμεση ανάληψη αποστολής συμβατικού πολέμου
- την ικανότητα διεξαγωγής αποστολών ανορθοδόξου πολέμου και αντιανταρτοπολέμου
- την αυτάρκεια σε επιμελητεία για τουλάχιστον 48 ώρες
- την ικανότητα αυτόνομης δράσης, ως μία οργανική Μονάδα ΕΘ.ΕΦ.Υ.ΕΣ προερχομένων από  διάφορα σωματεία
- την ικανότητα οργάνωσης και διοίκησης των ΕΘ.ΕΦ.Υ.ΕΣ από την ηγεσία των σωματείων τους.




Η Άσκηση διεξήχθη σε τρεις φάσεις. Στην Α΄ φάση (εκπαιδευτικό σκέλος) έγινε η συγκέντρωση και οργάνωση των συμμετεχόντων σε μία κοινή Διμοιρία, καθώς και η υπενθύμιση κάποιων διαδικασιών και τακτικών (τυποποίηση ΒΟΕ) που έπρεπε να είναι κοινές για όλους κατά την επόμενη φάση της Ασκήσεως και αφορούσαν κυρίως τα αντικείμενα της ατομικής και ομαδικής τακτικής, των πρώτων βοηθειών μάχης και τακτικών περιπόλου, ενώ οι συμμετέχοντες διήλθαν και στίβο ατομικής οπλοτεχνικής.




Κατόπιν ο επικεφαλής του παραρτήματος ΠΕΝΕΦΥΟ Ιωαννίνων (με επαγγελματική εξειδίκευση στον τομέα των πρώτων βοηθειών) υπενθύμισε διαδικασίες CUF και παροχής Α΄ Βοηθειών Μάχης.




Κατά την Β΄ Φάση (επιχειρησιακό σκέλος) με την κωδική ονομασία "ΞΙΦΟΣ" οι συμμετέχοντες ΕΘ.ΕΦ. εκλήθησαν κατά τη διάρκεια της νύκτας να εκτελέσουν δοθείσα αποστολή ως μια ενιαία δύναμη, υπό κοινή διοίκηση, καλούμενοι να ανταποκριθούν σε αντικείμενα όπως η Έκδοση (και κυρίως ορθή λήψη) Διαταγής, τακτική κίνηση, ΣΕΑΕ, ΕΑΑ σε ενέδρα (με ενεργή απεικόνιση), Πρώτες Βοήθειες Μάχης, Επικοινωνίες, Οργάνωση Βάσεως Περιπόλου και διαβίωση σε αυτήν (κατασκευή πρόχειρου καταλύματος, παρασκευή ζεστού γεύματος κτλ).



Στην τελευταία Γ΄ φάση (σκέλος τακτικής αξιολόγησης) οι συμμετέχοντες δοκίμασαν τις γνώσεις τους σε στίβο ομαδικής οπλοτεχνικής, προσέγγιση – κατάληψη ΑΝΣΚ με αντιμετώπιση τραυματία, βασικές τακτικές ομάδος (ΕΑΑ, Πυρ και κίνηση).




 Συμπεράσματα
Τα συμπεράσματα των ασκουμένων ήταν ιδιαιτέρως χρήσιμα, καθώς αρκετοί από αυτούς χρειάστηκε για πρώτη φορά να διαβιώσουν τακτικά σε ΒΠ για 24 ώρες και να επιχειρήσουν από αυτήν.
 



Το αισιόδοξο τελικό συμπέρασμα ήταν ότι μέλη από τρεις διαφορετικές λέσχες συνεργάστηκαν αρμονικά κι εποικοδομητικά, δίδοντας το λαμπρό παράδειγμα της ομόνοιας και της συνεργασίας για την επίτευξη του κοινού σκοπού. 




Στο πέρας της ΤΑΜΣ, βραβεύτηκε για την συνεισφορά του ο επικεφαλής του κλιμακίου της Π.ΕΝ.ΕΦ.Υ.Ο στα Ιωάννινα.

Σύνθημα μας: «ΚΑΙ ΜΟΝΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΟΛΛΩΝ»

  Π.ΕΝ.ΕΦ.Υ.Ο - Α.Σ.Ε.Ε.Δ. Αγρινίου - Λ.ΕΦ.Ε.Δ. Αττικής -  Π.ΕΝ.ΕΦ.Υ.Ο Ιωαννίνων