09 Ιουλίου 2020

Ενημερωνόμαστε και προστατευόμαστε: Εξουδετέρωση πυρομαχικού παλαιού τύπου στο Στρατιωτικό Αεροδρόμιο Ελευσίνας την Κυριακή 12 Ιουλίου 2020 - Οργανωμένη Προληπτική Απομάκρυνση Πολιτών από τη ζώνη εκέννωσης που έχει οριστεί




Σας γνωρίζουμε ότι την Κυριακή 12 Ιουλίου 2020 και από ώρα 07:30 π.μ έχει προγραμματιστεί εξουδετέρωση (ελεγχόμενη έκρηξη) πυρομαχικού παλαιού τύπου, που εντοπίστηκε εντός του Στρατιωτικού Αεροδρομίου Ελευσίνας (στο νότιο άκρο). Ειδικότερα αναφέρθηκε από εκπροσώπους της 112 Πτέρυγας Μάχης (112ΠΜ) ότι πρόκειται για βόμβα 20lbs του Β’ παγκοσμίου Πολέμου το οποίο ανεβρέθηκε εντός του Στρατιωτικού Αεροδρομίου Ελευσίνας και συγκεκριμένα στο νότιο τμήμα αυτού πλησίον της Εθνικής Αθηνών - Κορίνθου. Η μέγιστη διάρκεια της επιχείρησης αναμένεται ότι θα είναι μέχρι τέσσερις (4) ώρες.
Όπως αναφέρθηκε εκ’ μέρους του Στρατιωτικού Αεροδρομίου έχουν ληφθεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας (καθοδήγηση μέρους του ωστικού κύματος και θραυσμάτων εντός του αεροδρομίου και μείωση της έντασης του με τη δημιουργία αναχωμάτων, εκκένωση περιοχής περιμετρικά του σημείου ανεύρεσής του) με σκοπό την αποφυγή πρόκλησης επισφαλών καταστάσεων. Παρ’ όλ’ αυτά υπήρξε ενημέρωση ότι θα πρέπει να ληφθούν προληπτικά μέτρα ασφαλείας και να υπάρξει οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών από τις οικίες ή/και επιχειρήσεις που βρίσκονται περιμετρικά του Αεροδρομίου εντός της ζώνης 964μ περιμετρικά του σημείου που έχει εντοπιστεί το υπό εξουδετέρωση πυρομαχικό, όπως αυτή απεικονίζεται στο επισυναπτόμενο χάρτη. Η ακτίνα ζώνης της οργανωμένης απομάκρυνσης (964 μέτρα) περιλαμβάνει περιοχές με κατοικίες και επιχειρήσεις κυρίως στο Δήμο Ελευσίνας και στον Δήμο Ασπροπύργου. Ειδικότερα συμπεριλαμβάνονται και περιοχές με κατοικίες νότια και δυτικά του Στρατιωτικού Αεροδρομίου όπως Εληηνοπόντιοι κ.λπ..
Για το λόγο αυτό έχοντας ως γνώμονα την ασφάλεια των πολιτών αποφασίστηκε:
Η προληπτική εκκένωση της περιοχής σε ακτίνα 964m από τη θέση του πυρομαχικού. Η απομάκρυνση του πληθυσμού (κατοίκων και εργαζομένων) εκτός της συγκεκριμένης ζώνης θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο ως τις 7:00 π.μ. της Κυριακής 12 Ιουλίου 2020. Οι πολίτες θα πρέπει να παραμείνουν εκτός της ζώνης των 964μ ως το πέρας της επιχείρησης.
Από το πρωί της Κυριακής, και από ώρας 7:15μμ (ως το πέρας της επιχείρησης) θα απαγορευθεί η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό Αθηνών Κορίνθου με εκτροπή για το ρεύμα από Αθήνα από την γέφυρα Ασπροπύργου και για το ρεύμα από Κόρινθο από την γέφυρα Παραδείσου Ελευσίνας.
Από τις 7:00π.μ. το πρωί της Κυριακής και μέχρι το τέλος της επιχείρησης αναστέλλεται κάθε δραστηριότητα και λειτουργία στην εν λόγω περιοχή.
Πληροφορίες για την επιχείρηση παρέχονται από την Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής και τους Δήμους Ελευσίνας και Ασπροπύργου στα κάτωθι στοιχεία επικοινωνίας:
Δήμος Ελευσίνας - Τηλέφωνα: 2105541359 / 6908443271
Σχετική ενημέρωση και από τις ιστοσελίδες των Δήμων Ασπροπύργου και Ελευσίνας, οι οποίοι έχουν εκδώσει σχετικά δελτία τύπου για τους δημότες τους: