30 Σεπτεμβρίου 2021

 Το διήμερο 25 και 26 Σεπτεμβρίου 2021, έλαβε μέρος η Άσκηση «Αρτεμίσιο» στην Αττική. Η άσκηση διοργανώθηκε από τη ΛΕΦΕΔ Αττικής σε συνεργασία με έφεδρους αξιωματικούς.


Συμμετείχαν περίπου τα 50 άτομα από ΛΕΦΕΔ Αττικής, ΛΕΦΕΔ Ευβοίας, όπως και έφεδροι αξιωματικοί και οπλίτες.
Αντικείμενο της εκπαίδευσης ήταν η διενέργεια νυχτερινής κρούσης σε σταθμό ανεφοδιασμού του εχθρού από διμοιρία πεζικού.

Οι έφεδροι χωρίστηκαν σε 2 τμήματα, άμυνα και επίθεση
Η άμυνα είχε σαν αποστολή της, την ασφάλεια της περιοχής του στόχου με σκοπούς, περίπολα και παρατηρητήρια.
Η επίθεση χωρίστηκε σε τμήμα διοίκησης , κρούσης και υποστήριξης.

Το τμήμα επίθεσης έπρεπε να οργανώσει το σχεδιασμό της επιχείρησης με χρήση χαρτών, φωτογραφιών και αεροφωτογραφιών του στόχου και να κάνει έκδοση προκαταρτικής και τελικής διαταγής.
Εν συνεχεία, μετά από νυχτερινή πορεία, έφτασε σε σημείο πλησίον του στόχου όπου και οργάνωσε ΠΧΑ, εκτέλεσε αναγνώριση επί του στόχου και εν συνεχεία υπήρξε ενημέρωση των τμημάτων.

Τέλος, πραγματοποιήθηκε η κρούση με καταστροφή του στόχου και απαγκίστρωση των επιτιθέμενων τμημάτων.
Σε όλη την άσκηση επισημάνθηκαν αρκετά λάθη και παραλήψεις οι οποίες και θα δουλευτούν το επόμενο διάστημα για να γίνουμε καλύτεροι.

Η άσκηση ήταν προς τιμήν της Ναυμαχίας του Αρτεμισίου (480 π.Χ)
Η Ναυμαχία του Αρτεμισίου, που διεξήχθη παράλληλα με τη μάχη των Θερμοπυλών, είναι θαλάσσια σύγκρουση μεταξύ Ελλήνων και Περσών, κατά τη δεύτερη περσική εισβολή.
Οι Πέρσες ξεκίνησαν, υπό την ηγεσία του Ξέρξη Α', εισβολή στην Ελλάδα, με στόχο να αποκαταστήσουν το γόητρο τους μετά την ήττα από τους Αθηναίους στον Μαραθώνα, το 490 π.Χ. Ο Αθηναίος πολιτικός και στρατηγός Θεμιστοκλής πρότεινε στους Έλληνες να αντιμετωπίσουν τους Πέρσες στους στενούς χώρους των Θερμοπυλών και του Αρτεμισίου.

Ο περσικός στόλος είχε χάσει περίπου τετρακόσια πλοία λόγω θύελλας στη Μαγνησία, ενώ αργότερα έχασε άλλα διακόσια πλοία στην Εύβοια, τα οποία έστειλε για να παγιδεύσει τους Έλληνες. Μετά από δύο μέρες μικροσυγκρούσεων, ξεκίνησε η κύρια μάχη, που έληξε για τους αντιπάλους με ίσες απώλειες. Οι Έλληνες, όμως, αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν στη Σαλαμίνα, όταν έμαθαν το αποτέλεσμα της μάχης των Θερμοπυλών.

Στη ναυμαχία της Σαλαμίνας, ωστόσο, οι Έλληνες πέτυχαν αποφασιστική νίκη, λόγω του ότι κατάφεραν να παρασύρουν τους Πέρσες στα στενά. Μετά την ήττα στη Σαλαμίνα, ο Ξέρξης, με το μεγαλύτερο μέρος του στρατού του, υποχώρησε στην Ασία, αναθέτοντας στον Μαρδόνιο την υποδούλωση της Ελλάδος. Αλλά, οι Έλληνες πέτυχαν αποφασιστικές νίκες στις Πλαταιές και στη Μυκάλη, αναγκάζοντας τους Πέρσες να υποχωρήσουν ολοκληρωτικά.